Valokuvapaperien kuviointia bioroskismateriaaleilla

Posted on helmikuu 12, 2013 Kirjoittanut

2Osallistuin reilu viikko sitten Jyväskylän Taitokeskuksen järjestämään ja Ulla Lapiolahden vetämään työpajaan ”SULOisia värejä – väriaarteita bioroskiksesta”. Tässä työpajassa tehtiin sekä värjäystä, kankaanpainantaa (joihin voit tutustua tämän blogin edellisissä jutuissa) että papereiden kuviointia, jota esittelen nyt tässä.

Värejä ja kuvioita antavina aineksina käytettiin kelta- ja punasipulin kuoria, kahvin- ja teenporoja, sitrushedelmien kuoria, kuivuneita kukkia jne. Parhaat tulokset paperien kuvioinnissa saatiin käyttämällä paperina hyvälaatuisia tulostusvalokuvapapereita. Myös hyvälaatuista akvarellipaperia voi käyttää, mutta tulokset ovat vaatimattomampia.

Tekniikka on yksinkertainen: valokuvapaperi kastellaan ja sen päälle ladotaan kasvinosia tai muita väriä antavia materiaaleja, jotka nekin kastellaan. Tämän kerroksen päälle kannattaa laittaa toinen valokuvapaperi, jolloin saa kuvioitua kaksi paperia kerralla. Seuraavaksi pinoon laitetaan paksu muovikalvo ja sen päälle painoja (esim. jokin laminaattilevyn pala ja sen päälle kirjapino). Pinon annetaan olla seuraavan päivään, jolloin valokuvapaperit otetaan sieltä pois, kasvinpalat huuhdotaan niistä irti ja paperit kuivataan. Tuloksena on hienoja ja hauskoja kuvioituja papereita, joita voi käyttää esim. kollaasien tai korttien teossa.

Tässä koosteessa on näytteet neljästä eri paperista, joiden kuvioinnissa on käytetty (myötäpäivään ylhäältä vasemmalta): punasipulin kuoria, kelta- ja punasipulin kuoria, kuihtuneita amarylliksen kukkia sekä keltasipulin kuoria rautavihtrillillä sävytettynä.

A week ago I took part in a workshop called ”Sweet waste colours – colour treasures from the recycle bin”. In the workshop we dyed yarns and fabrics, printed on fabrics and papers, and contact dyed on printer photo papers. You can read more about the dyeing and fabric printing on the previous postings of this blog. Here I’m going to tell you something about the CONTACT DYEING OF PHOTO PAPERS (the kind used in ink jet printers).

As dye materials we used yellow and red onion skins, citrus fruit peels, coffee and tea, dried flowers etc. Patterning the photo papers is super easy: moisten a photo paper, lay the onion skins or other material on the paper and moisten them too, lay another photo paper on top (so you get two patterned paper at the same time), cover with a thick plastic sheet, and lay something heavy (like books or bricks) on top. Let stay till next day, take the papers out, rinse the plant remains off, and let the papers dry.

And look what you can get: on the collage above are samples patterned with (clockwise from top left): red onion skins, yellow and red onion skins, dried amaryllis flowers, and yellow onion skins darkened with ferrous sulfate.

Mainokset