Tylsät pääsiäismunat – Boring Easter Eggs…

Posted on huhtikuu 6, 2012 Kirjoittanut

2



Päivällä teetä keitellessäni muistin pääsiäsperinteen – värikkäät kananmunat. Kananmunia oli kaapissa kaksi, joten ajattelin keittää ne eri väriksi ja illalla viipaloida leivän päälle. Laitoin samantien kananmunan teeveteen ja keittelyn seurauksena valkoinen kananmuna näytti siltä, miltä ruskeat munat normaalistikin pakkauksessa. Olen nähnyt kuvia sipulilla huikaisevan keltaiseksi värjätyistä munista, mutta tällä kertaa kotoa ei löytynyt kuin muutama salottisipuli. Päättelin, ettei kananmunan värjäämiseen niin hirveästi kuoria tarvitse, kun muutenkin sipulinkuori on aika antoisaa väriä. Sipulinkuoret saivat olla liossa jonkun aikaa ja sitten esikeitin niistä väriä vähän irti, ennenkuin pistin kananmunan kattilaan kiehumaan salottisipulinkuorien kanssa innosta tirskuen. Nuo banaanisalotit asettuvat väriltään jonnekin tavallisen keltasipulin ja punasipulin välimaastoon, joten olen jo kauan suunnitellut niillä värjäämistä – ehkä tässä saisi esimakua. Kattilassa liemi värjäytyikin mahtavan oranssiksi, mutta itse kanamuna nousi keittoajan päätyttynä kattilasta melkein samanvärisenä kuin mitä teekananmuna oli. Yritin sentään kokeilla pikakuviointia maalarinteipillä (!), mutta kokonaisuudessaan ei tuo lopputulos nyt paljoa poikkea siitä, että olisin ostanut valmiiksi ruskeita kananmunia.

Harmittaakin se, etten kokeillut värjäämistä esimerkiksi punajuuriliemellä – se ei tartu tekstiiliin, mutta ehkä kanamunankuori olisi toinen juttu. Muistin myös joskus tehneeni pääsiäisenä marmorimunia (kananmunia keitetään teessä, otetaan pois n. 3-4min. kuluttua, napsutellaan kuori täyteen halkeamia ja sitten keitetään vielä muutamia minuutteja -> kananmunan pintaan jää tumma marmorikuvio) ja kuvioineeni kananmunankuoria vahalla ennenkuin ne laitettiin sipuliliemeen keltaisiksi värjäytymään. Täytynee jatkossa muistaa kananmunaruokia varten puhaltaa munat tyhjiksi pienen reiän kautta, niin voi tehdä näitä kuorikokeiluita – jos seuraavana pääsiäisenä olisi jo reippaammin koristeltuja munia.

Vinkit ja kokemukset tervetulleita kaikilta pääsiäisvärjäreiltä!

I remembered the easter tradition of colourful eggs when I was making tea for myself. There were two eggs in our fridge, so I decided to dye them with different colours and then eat them later. Rightaway I put the first egg to the left over tea and after boiling it for a while, the white egg came out looking like those brown eggs at the shop. I have seen pictures of the eggs that are dyed beautiful yellow with oion skins, but this time I found only a couple of (banana) shallots at home. I thought that it wouldn’t need so much skins to dye an egg, because there are plenty of dye in onion skins. I let the skins soak in the water for a while first, and then I pre-boiled them for some time to extract the dye, after which I put the egg to boil with the skins – waiting enthusiasm. Those shallots are somewhere between yellow and red onions with their colouring, so I have planned for a long time to see what colour they would give – so maybe I would have a foretaste by this. The liquid in the pot dyed beautiful orange, but after boiling  the egg for 7 minutes,  it was the same boring brownish colour as the tea dyed. I did try to make some fast patterns with mask tape (!), but really, the result with both eggs is not differing much from the brown eggs that I could just buy from the shop.

Now I’m a bit annoyed that I didn’t try dyeing for example with beet liquid – it won’t stick to the textile I know, but maybe the egg shells would be a different thing. I remembered also that I have once made marble eggs (boil the eggs in tea for about 3-4 minutes, crack the shell throughout without taking it off and put the eggs back on the tea to boil for another 3-4 minutes -> there will be a dark marble pattern on the egg after the shell is removed) and I remember using wax for making patters to the egg before they were dyed yellow using onion skins.  From now on I have to remember, that when we are making food that needs eggs, I have to try to blow them empty through small holes, so I can continue my egg shell testings – if I could then have more vibrantly coloured easter eggs next year.

All the tips and experience are most welcome from all the easter dyers!

Mainokset