Mustaviinimarjamehu – Black currant juice

Posted on helmikuu 24, 2012 Kirjoittanut

0Keittiön tiskipöydällämme on odottanut jonkinlaista käyttöä muutamia pilalle menneitä mehupulloja: muutama löytö jostain vuosien takaa, joita on säilytetty liian lämpimässä ja yksi huonosti korkitettu mehu. Vaikka korkkia ei ole tarvinnut paljon avata, että on tajunnut mehun menneen pilalle, en ole silti raaskinut heittää niitä pois – kun ei tiedä, mitä kaikkea niistä voisikaan irrota. Mehut ja marjat ovat yleensä päätyneet mahaan ja kun omiakaan marjapuskia ei ole, minulta on jäänyt marjoilla ja mehuilla värjäily kokonaan väliin. Sen verran tämä lopputulos kuitenkin innoitti, että pitää seuraavan mehustuskauden innoittamana mennä keräämään marjamäskejä uuteen kokeilukäyttöön sen jälkeen, kun niistä on mehut jo tehty!

Yleinen käsitys on, että marjojen tai marjamehujen väri ei yleensä ole kovin kestävää ja haalistuu valossa nopeasti, mutta nyt olen lukenut myös arveluita siitä, että sokeri saattaisi muuttaa väriä kestävämmäksi. Mitään tieteellisiä linkkejä ei kuitenkaan ole tarjota (mutta kuulisin mielelläni, jos joku tietää enemmän tai jos jollakin on omia kokemuksia). Sen verran kokeiluni  kuitenkin todisti, että (eltaantuneella) mustaviinimarjamehulla ensin heleän vaaleanpunaisiksi värjäytyneet langat ja paperit ”sammuivat” vuorokauden aikana, ikäänkuin joku olisi laittanut niihin yön aikana lisää harmaata. Mutta sen jälkeen väri ei ole muuttunut juurikaan enempää: marjapuurohtavan punertavana se on pysynyt. Jännittävää nähdä, mitä tälle tekee valo ja aika – vai tekeekö mitään?

There has been a few spoiled berry juice bottles in our table in kitchen: a few of them being bottled years ago and then kept in too warm, and one with leaking cap. Although I didn’t need to open the caps much to notice that the juices have gone bad, I still haven’t been able to throw them away before at least trying to dye with them. Juices and berries normally end up being eaten and drank, and when I do not have own yard with own berry bushes, I haven’t gotten to test berry dyeing at all. This was that much an experience, that I made a note, that next time I know someone is making berry juice, I have to go and collect the berry mash after it has been made juice!

A general idea is, that the colour from berries or berry juices is not very good and it will fade fast in the light, but now I have read also some writings about sugar changing the colour more durable. I don’t have any scientific links to offer (but I’d be happy to hear if someone had read about this or would have own experiences). That much I know  however, that dyeing with (spoiled) black currant juice the yarn and papers were first very beautiful pink but during the night it was like somebody had added gray colour into them – but after that the colour hasn’t been changed. Interesting to see, how the time and light will change the yarn and papers – or will it?

Mainokset