Mysteerimangostani – Mysterious mangostan

Posted on helmikuu 11, 2012 Kirjoittanut

3



Jos kauppaan ilmestyy joku hedelmäharvinaisuus, en yleensä malta olla ostamatta – makulöytöretkeilen mielelläni. Joskus viime vuoden puolella ostin välipalaksi itselleni mysteerihedelmän, jonka sisus oli kummallinen sekoitus ananaksen ja banaanin makuista hedelmälihaa – todella herkullinen välipala. Hedelmä innoitti säästämään kuoret värjäystarkoituksiin ennenkuin olin edes lukenut mitään sen soveltuvuudesta tarkoitukseen: kun leikkasin hedelmän kahtia, kuoresta jäi leikkuulautaan pysyvä punainen rengas. Tarkoitukseni oli herkutella välipalalla jatkossakin ja kerätä lisää kuoria värjäystarkoitukseen, mutta mitä vielä:  kauppaan tullut pieni erä oli loppunut, eikä sitä ole sen jälkeen hyllyllä näkynyt. Näin jälkikäteen selvittelin hedelmän nimen ja sain tietooni sen, että se on Kauko-idässä hyvinkin suosittu herkku (ja myös värjäysaineina käytetty), mutta näköjään se ei ole päätynyt suosituksi tuontihedelmäksi ainakaan Suomeen saakka.

Yhdellä hedelmän kuorella ei paljon värjää (tai niin ajattelin), mutta nyt oli vihdoin hyvä syy kokeilla väriä lähtemistä pienellä testierällä tähän SULOisia värejä -projektiimme. Laitoin kovat kuoret purkkiin pehmentääkseni niitä ja parissa minuutissa vesi värjääntyi keltaiseksi. Kun lähdin parin päivän reissulle, nostin purkin ulos, ettei se homehtuisi sisällä lämpimässä – ja liemi pääsi viehkeässä talvi-ilmassa jäätymään kauttaaltaan. Monestihan jäätyminen vain parantaa värejä, joten en ollut tästä kovin huolissani. Kotiin palattuani sulatin sen ja heittelin kattilaan perään pienen setin näytelankoja ja paperisuikaleita. Ennenkuin aloin lämmittää värilientä, se oli todella punaista, mutta kun liemi lämpeni, se muuttui aikalailla keltaiseksi.  En tiedä olisinko saanut punaisia lankoja, jos olisin malttanut pitää matalaa lämpötilaa, mutta kyllä itselleni tuo kauniin ruskea lopputuloskin kelpaa. Väriainetta kuoressa tuntui olevan tooooosi paljon. Kuori ei oikeasti ollut hirveän suuri, joten minulle oli ylläri, kun se vielä testierän jälkeenkin värjäsi noin sadan gramman sekalaisten lankojen vyyhden ihan mainiosti…

Netistä luin, että mangostanilla on värjätty etenkin mustaa ja violettia (!) ja että pari vuotta sitten on ollut oikein mangostanibuumi, kun hedelmä on todettu niin terveelliseksi… Saisipas nyt käsiinsä lisää näiden kuoria, niin pääsisi oikein suurella mittakaavalla kokeilemaan.

If I see some rare fruits in our local shop, I usually can’t wait to buy and taste them. Some time last year I bought myself mysterious fruit that I had never seen before; it tasted like a mixture of pineapple and banana, very delicious. I decided to save the rind for my dyeing tests, even before I had read anything about its dyeing properties: as I cut the fruit half, it printed a red ring to the chopping board. I wanted to treat myself with a delicious fruit later too and then collect more of its rind for dyeing purposes, however, a small shipment of mangostans in our shop had sold out and after that I haven’t seen it. Afterwards I learnt that the fruit is called mangostan and it is well used in far East for both eating and dyeing, but still it isn’t imported to Finland in large amounts.

One small fruit rind doesn’t dye a lot (or so I thought), but as we have this project, it was finally a good reason to test dyeing for a small test set.  I put the fruit rind to the glass jar to soften them a bit and in a few minutes time the water was dyed yellow. When I left for a few days trip, I put the jar outside so that it would not get moulded – which was a bit stupid thing to do because it was freezing cold. The jar actually frozed through out… In many cases freezing just brings out more colour, so I wasn’t too worried about it. When I came home, I just melted it, put it into a pot and put some small amount of yarn and a few print papers in. Before  I heated up the dye, it was really red, but while it got warmer it also got more yellow. I don’t know if I would have gotten red yarn, if I had kept the temperature low, but I don’t mind having those beautiful brown yarn and paper samples either. Also, it looks like there was a lot of dye. The rind wasn’t so big, so I was surprised that after the test dyeing I still got to dye about 100 grams of mixed yarn…

I read from internet that mangostan has been used to dye black and purple (!) and that a few years ago, there has been a true mangostan trend, because the fruit has said to be soooo healthy for you… I just wish I could have more of these rins, so I could test in a large scale.

Mainokset